Wifi

Wifi is niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Moeiteloos maak je verbinding met het internet. Om even je sociale media te checken, je mail op te halen of een film te downloaden. In dit artikel kijken we hoe je veiliger thuis kunt werken met wifi.

Marcel van Langen
Normity - Icoon - Twitter Normity - Icoon - Facebook Normity - Icoon - LinkedIn Normity - Icoon - Whatsapp Normity - Icoon - Pinterest Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Google Normity - Icoon - Plus

Beveilig je wifi netwerk met een wachtwoord

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Veel wifi netwerken zijn openbaar, misschien ook wel jouw wifi netwerk thuis. Dat betekent dat iedereen direct kan verbinden met jouw wifi netwerk. Dat is natuurlijk reuze handig: bezoek kan meteen verbinden. En je hoeft geen moeilijke wachtwoorden te onthouden. Maar het is een behoorlijk risico dat je loopt. Via je wifi netwerk kan een kwaadwillende net zo snel als jijzelf toegang krijgen tot gekoppelde apparaten. En daarmee ook tot jouw persoonlijke gegevens.

Geen onbeveiligde wifi netwerken

Hierboven gaven we al aan dat het niet verstandig is om je wifi netwerk niet te beveiligen met een wachtwoord. De andere kant van de medaille: het is evenmin handig om je apparaten te laten verbinden met zo'n onbeveiligd netwerk. Veel organisaties bieden een open wifi netwerk, bijvoorbeeld de McDonalds. Gewoon niet doen. Vanaf het moment dat je dit wel doet, onthoudt je apparaat dit netwerk. En verbindt het de volgende keer zelfs automatisch opnieuw met dit netwerk. Meer weten over de gevaren en praktische tips? Kijk op hier.

Alleen software die je vertrouwt

Illegale software is zo oud als de computer zelf. Denk hierbij aan een gekraakt spel of een illegale versie van Windows. Of een programma om illegale films, series, muziek, software en e-books te downloaden. De verleiding is groot, het risico net zo. Voor hackers is het niet moeilijk om aan zo'n programma hun eigen code toe te voegen. Bijvoorbeeld een programma dat jouw netwerk van binnenuit scant op kwetsbaarheden, en deze gegevens doorspeelt. Bespreek dit ook met je huisgenoten, zij maken immers gebruik van hetzelfde wifi netwerk als jij.

Wijzig het wachtwoord van je router

Iedere wifi router heeft een beheeromgeving. Daarin kun je allerlei instellingen wijzigen van je router. Bijna alle routers gebruiken daarvoor een standaard combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord. Wist je dat er lijsten online zijn te vinden met alle standaard wachtwoorden van de bekende routers (bijvoorbeeld hier)? Zo makkelijk is het dus om in te breken wanneer je deze inloggegevens niet hebt gewijzigd. Denk er dus aan om deze direct te wijzigen, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Zorg voor goede encryptie

Ben je ingelogd op de beheeromgeving van je wifi router? Een mooi moment om eens naar de encryptie van jouw wifi verbinding te kijken. Deze encryptie bepaalt voor een belangrijk deel hoe veilig je wifi verbinding is. Een achterhaalde manier van encryptie is WEP. Deze is eenvoudig te kraken. WPA en WPA2 zijn een stuk veiliger. Kun je kiezen, kies dan voor WPA of nog beter, WPA2. Heb je een oudere router met alleen WEP, kies dan voor WEP. Beter iets, dan helemaal niet beveiligd.

Tenslotte nog wat tips

  • Veel routers bieden de mogelijkheid voor een gastnetwerk. Superhandig en veilig!
  • Wil je buitenshuis echt veilig internetten, denk dan eens na over een zogenaamd VPN.
  • Gebruik een goede password manager om je wachtwoord veilig op te slaan.
  • Meer tips kun je hier vinden.
wifi beveiliging wachtwoord WEP WPA netwerk macDonalds risico toegang software download netwerk meekijken scanner gebruikersnaam username password code kwetsbaarheid router wpa2 internet vpn

Veilig thuis werken

Dit artikel is onderdeel van een reeks. Via onderstaande links kun je de overige bijbehorende artikelen ook lezen.

1 - Omgevingsbewust
2 - Clean desk
3 - Wachtwoorden
4 - Phishing
5 - Wifi
6 - Teams


Normity - Icoon - Twitter Normity - Icoon - Facebook Normity - Icoon - LinkedIn Normity - Icoon - Whatsapp Normity - Icoon - Pinterest Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Google Normity - Icoon - Plus